Kristina Radkevich: Skriti talent lisjaka Lovra

Ko se Lovrovi prijatelji odločijo za tekmovanje, da bi poiskali najbolj nadarjeno žival v gozdu, se Lovrov svet podre. Njegovi prijatelji so boljši od njega pri vsem, kar počnejo. Čeprav nima nobenega posebnega talenta, si Lovro želi, da bi našel nekaj, v čemer je boljši od ostalih. Ampak v čem?

 

 

 

Aksinija Kermauner: O miški, ki je oklofutala Medveda

Miški izgine oreh, ki ga je hranila posebej za svoj rojstni dan. Prepričana je, da je kriv sosed mišjak, zato se ga odpravi poiskat. Vedno bolj jezna pa ne najde krivca, pač pa naleti na medveda, drevo in kamen. Vsi na „lastni koži“ občutijo miškino jezo, dokler vmes ne poseže vrana in miški svetuje, naj globoko vdihne in šteje od deset nazaj. Ali bo delovalo?

 

 

 

Jaco Jacobs: Dober dan za plezanje po drevesih

Marnus ima dovolj tega, da je neviden, da živi v senci svojih bratov. Starejši brat je dober pri postavljanju plavalnih rekordov in lomljenju dekliških src. Mlajši brat je že zdaj premeten poslovnež, ki ga je z ukano pripravil do tega, da bo vse poletje pomival posodo. A ko se nekega jutra na pragu s peticijo pojavi dekle po imenu Leila, se začne nepričakovana pustolovščina. Marnus ima končno priložnost biti opažen.

 

 

Ana Sitar: Velika kosmata zelena usta

Govori se, da je v gozd prišel medved, in govori se, da ima velika kosmata zelena usta. Pa jih ima res?

Ko zgodba potuje od ust do ust, se lahko določeni deli in podrobnosti zelo spremenijo ali popačijo, kar utegne močno izkriviti prvotno sporočilo. Pričujoča knjiga odpira razmislek o pomenu govoric in posledicah, ki jih lahko povzročijo.

 

 

Daniela De Luca: Volk Henrik

Zgodba volka Henrika, ki je skupaj s svojo družino zaradi krčenja gozdov primoran zapustiti svoje domovanje in si poiskati novega, daleč na severu.

 

 

 

Natalie Quintart: Mali traktor je ljubosumen

Mali traktor se na kmetiji počuti povsem domače. Vse dokler se ne pojavi športni avto, ki zaradi svoje hitrosti in videza postane središče pozornosti. Vse živali ga z navdušenostjo občudujejo, mali traktor pa ob tem doživlja neprijetne občutke.

 

 

Becky Davies: Kako nastane knjiga

Vse knjige se začnejo z eno sijajno zamislijo.

Preden bralci dobijo knjigo v roke, pri samem procesu nastanka knjige sodeluje zelo veliko ljudi: avtor, ilustrator, urednik, oblikovalec, tiskar,….

 

 

Boža Božena Lesjak: Če kuhamo prave besede, dobimo okus po dobrem

 

 

 

 

 

Boža Božena Lesjak: Zaupaj tistim, ki te imajo radi

Pravljica nosi sporočilo, na koga naj se obrnejo otroci, če se znajdejo v težavah.

 

 

 

 

Boža Božena Lesjak: Babica s pripovedovanjem, Matic z velikim spoznanjem

 

 

 

 

 

Sebastijan Pregelj: K morju

Dolga in ostra zima se kar noče končati in prebivalcem kolišč začne primanjkovati hrane. Skupina neustrašnih mož se pod vodstvom očeta Medveda odpravi iskat topel potok, za katerega nihče ne ve, ali v resnici obstaja. Ko se led stali in sneg skopni, se Brin in Črna odpravita na dolgo in nevarno pot k morju. Med to ugotovita, da so ljudje povezani bolj, kot se zdi.

 

 

Sebastijan Pregelj: Pri kamnitem stolpu

Brin in Črna prispeta k morju, kjer dobita nove prijatelje in spoznavata življenje na obali. Zgodbe o velikanih in deželi skrivnosti ju tako prevzamejo, da hočeta na drugo stran morja, toda ustavi ju slaba novica. Drzna je padla v Golobradove roke. Brin, Črna in novi prijatelj Val so edini, ki jo lahko rešijo.

Pri kamnitem stolpu je četrta knjiga iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe, ki jo podpisuje tandem Sebastijan Pregelj in Jure Engelsberger. Glavna junaka Brin in Črna v njej raziskujeta obmorske kraje, v napeti reševalni akciji pa iz Golobradovih krempljev rešita prijateljico Drzno. Črnobele ilustracije še poudarijo napeto vzdušje, knjiga pa se, tako kot njene predhodnice, konča s poučnimi opisi nekaterih pojmov in predmetov, ki spremljajo zgodbo.

 

Tadej Golob: Kam je izginila Brina?

Živahno in prepričljivo izpisana prvoosebna pripoved četrtošolke Brine, ki skupaj z bratom Lovrom raziskuje izginotje sosedine psičke (svoje soimenjakinje) Brine. Simpatično duhovita zgodba, ki je močno vpeta v družinsko življenje Brinine družine in v njihov aktivni vsakdan, postaja vse bolj napeta, pred bralcem pa se razgrinja primer dobre otroške detektivke.

 

 

Igor Karlovšek: Peta osebna

Domen zaradi maminih finančnih težav konča tako rekoč na koncu sveta – v Selcih. Tam ga čakajo nov dom, nova šola in novo košarkarsko igrišče. Domen je namreč obetaven športnik, ki živi samo za košarko. Toda nekega dne se njegov svet postavi na glavo, nepričakovani dogodki pa usodno zarežejo v njegovo prihodnost.

 

 

Hannah Alice: Knjiga o telesu

Razišči različne sisteme, ki te s skupnimi močmi ohranjajo pri življenju, in odkrij, kako delujejo okostje, mišice, organi in čutila. Tvoje telo je izjemno, zato čim prej obrni stran!

 

 

Hannah Alice: Knjiga o drevesih

Raziskuj različne dele drevesa, ki skupaj poskrbijo, da drevo raste, in odkrij, kako drevesa pomagajo ljudem in živalim še na mnoge druge načine. Drevesa so izjemna, zato čim prej obrni stran!

Dostopnost